Dicle Üniversitesi’nde Analiz Merkezinin Önemi

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Akademisyenler Gelir Sağlıyor

Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi (DÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, numunelerin analizini yapan akademisyenler sayesinde üniversiteye gelir sağlıyor.

DÜ yerleşkesinde toplam 4 bin 600 metrekare kapalı alana sahip olan merkez, 2012 yılından beri 14 laboratuvar ve 30’dan fazla ileri teknolojik cihaz ile hizmet vermektedir.

Merkezdeki 25 akademisyen, üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi kuruluşları ve kamu kurumlarından gelen yakıt, gıda ve su gibi ürünlerin analizlerini gerçekleştirmektedir.

DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, merkezin faaliyetlerinin oldukça etkin olduğunu belirterek, bilimsel çalışmaların topluma ve sanayiye büyük katkılar sağladığını vurguladı.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Feyyaz Durap ise merkezdeki 25 akademisyen ve uzman ile 14 farklı laboratuvarda, 30’dan fazla ileri teknolojik cihazla geniş bir alanda analizler gerçekleştirdiklerini aktardı.

Durap, “Fiziksel, kimyasal analizler görüntüleme tekniklerinden, mikrobiyolojik analizlerden gıda testlerine kadar birçok sektöre hitap eden analizleri merkezde yapıyoruz. Laboratuvarlarımızı ihtiyaca göre güncelliyor ve çalışan akademisyenlerimiz yüksek nitelikli bir kadroya sahiptir.” dedi.

Merkeze gelen numunelerin internet üzerinden başvurularını aldıklarını belirten Durap, analizlerin ücret karşılığında yapıldığını ve merkezin elde ettiği gelirin üniversiteye katkı sağladığını dile getirdi.

DÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Neval Sayın İpek, merkezde gıda mikrobiyolojisi laboratuvarının sorumluluğunu üstlendiğini ve son teknolojik cihazlarla gıda ile ilgili tüm analizleri gerçekleştirdiklerini açıkladı.

İpek, “Hazır yemek fabrikaları, kapalı paketli gıdalar, et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, tavuk ürünleri gibi ürünlerin analizlerini yapıyoruz. Merkeze talep büyük, özellikle hazır gıdalar, gıda fabrikaları, kamuda ve toplu yemek verilen yerlerde ön analizleri gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir