Önce saate bakın, sonra için…

Sabah Kahve İçmenin Ölüm Riskini Düşürdüğü Ortaya Çıktı

Birçok çalışma, kahve içmenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, güne bir fincan kahveyle başlayanların hiç kahve içmeyenlere göre daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.

40 binden fazla yetişkin üzerinde on yıldan uzun süre takip edilen araştırmada, sabah kahve içmenin önemli bir rol oynadığı belirlendi.

Bu çalışma, kahvenin tüketildiği zamanın sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen ilk akademik örnektir. Daha önceki araştırmalarda kahvenin kalp hastalıkları üzerindeki etkisi konusunda çelişkili bulgular elde edilmişti.

Bazı çalışmalar, orta düzeyde kahve tüketiminin riski azaltabileceğini, ancak yüksek tüketiminin artırabileceğini öne sürmüştü. Ayrıca, kahve içmenin Tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların riskini azalttığı da görülmüştür.

Louisiana’daki Tulane Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmada, insanlar neredeyse on yıl boyunca takip edildi ve sabah kahve içmenin diğer zamanlara göre daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Daha Fazla Kahve İçmek Daha Düşük Ölüm Riskiyle İlişkili

Yapılan araştırmada, daha fazla kahve tüketiminin daha düşük ölüm riskiyle “önemli ölçüde” ilişkilendirildiği belirtildi. Ancak bu durum sadece sabah kahvesi içenler için geçerliydi.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan bir makalede, “Sabah kahve içmenin, gün içinde kahve içmekten daha düşük ölüm riskiyle daha güçlü bir şekilde ilişkilendirilebileceği” ifadesine yer verildi.

Araştırma sonuçlarına göre, sabah kahve içenlerin kalp hastalığından ölme olasılığı, hiç kahve içmeyenlere göre %31 daha düşüktü. Ayrıca, herhangi bir nedenden ölüm riskleri %16 daha düşüktü.

Ancak, tüm gün kahve içenlerde hiç kahve içmeyenlere göre bir risk azalması gözlenmedi.

Tulane Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Lu Qi’nin açıklamaları şöyle:

– Yapılan araştırmalar, kahve içmenin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını ve bazı kronik hastalık risklerini düşürdüğünü gösteriyor.

– Bu nedenle, kahve içmenin doğru zamanlaması kalp sağlığı için önemlidir.

– Kahve içme zamanlamalarını ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

– Öğleden sonra veya akşam kahve tüketiminin hormon seviyelerini etkileyerek kardiyovasküler risk faktörlerinde değişikliklere yol açabileceği düşünülmektedir.

Londra’daki Royal Brompton ve Harefield Hastaneleri’nden Profesör Thomas Luuscher’in değerlendirmesi:

– Gün boyunca kahve içenlerin uyku sorunlarıyla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

– Sabah saatlerinde kahve içmenin sağlıklı olma olasılığı yüksektir.

– Bu nedenle, kahvenizi için ama bunu sabah saatlerinde yapın.

*** The Telegraph Laura Donnelly – Sağlık Editörü

*** CNN, European Heart Journal

Related Posts

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.