Kafelere yarım saatte bir sipariş zorunluluğu geliyor

Türkiye’deki Yüksek Enflasyon, Kafelerdeki Masalara Yansıdı!

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon, birçok işletmenin ürünlerine ardı ardına zam yapmasına sebep oldu. Fiyatlardaki artışlar sadece ürünlere yansımakla kalmadı, aynı zamanda birçok kafe de yeni bir ticaret modeli olan ‘masa tarifesi’ni uygulamaya koymaya başladı.

Yeni Masa Tarifesi: Müşteriler Her 30 Dakikada veya 1 Saatte Yeni Sipariş Vermeli!

Üniversite şehirleri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaşan bu uygulama sayesinde kafeler, müşterilere geçmiş yıllardaki ‘internet kafe’ modelini hatırlatıyor. Artık müşteriler her 30 dakika veya 1 saat gibi belirlenen aralıklarda yeni sipariş vermezlerse, oturdukları her dakika için belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

Bazı geniş masalar için ise belirli bir süre sınırı getiriliyor. Örneğin, 220 lira altı sipariş veren müşterilerin masayı işgal edemeyeceği belirtiliyor. Bu tarz uygulamalara Taksim’deki bazı lüks kafelerde de rastlamak mümkün. Bu yeni uygulama adeta bir taksimetre gibi çalışıyor ve restoranlarda, kafelerde yeni bir tartışma konusu haline gelmiş durumda.

Tepki Çeken Uygulamanın Arkasındaki Sebep: Artan Maliyetler!

Büyükşehirlerdeki işletmeler, çay fiyatlarını 50 TL’ye, kahve fiyatlarını ise minimum 100 TL’ye kadar yükseltme yoluna gidiyor. Uygulama her ne kadar çeşitli kesimlerden tepki alsa da, işletme sahipleri bu durumu maliyetlerini karşılamak için bir çözüm olarak görüyor.

İzmir’deki bir kafe işletmecisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kira, enerji maliyetleri ve hammadde fiyatları o kadar arttı ki, sadece bir çayla saatlerce masa işgal eden müşterilerle işletme sürdürülemez hale geldi. Artık her müşteriden, hiçbir şey sipariş etmeseler bile oturdukları her yarım saat için 20 ila 50 TL arasında bir masa ücreti almak zorundayız.” şeklinde konuştu.

En Fazla Zarar Gören Kesim: Öğrenciler!

Söz konusu uygulamadan en olumsuz etkilenen kesim ise özellikle vize ve final zamanlarında kafelere akın eden öğrenciler oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenci olan Z. Kaya, bu durumun hem maddi hem de manevi olarak zorlayıcı olduğunu belirterek, “Bir kafede çay içip ders çalışmak ya da arkadaşlarla sohbet etmek artık imkânsız hale geldi. Bazen de çay içmesek bile masa ücreti ödüyoruz. Bu durum hem bütçemizi zorluyor hem de sosyalleşme kültürümüzü yok ediyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

ECB, 2026’da bankaların jeopolitik risklere karşı dayanıklılığını test edecek

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetim Kurulu Başkanı Claudia Buch, ECB’nin gelecek yıl bankaların jeopolitik risklere karşı dayanıklılığını test edeceğini söyledi.

Japon sanayi üretimi beklentileri karşılayamadı

Japonya’da sanayi üretimi Mayıs 2025’te yüzde 0,1 gerileyerek ekonomistlerin beklediği yüzde 0,5’lik artış tahminini karşılamadı. Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, bu düşüş, nisan ayındaki yüzde 1,1’lik azalmayı takip ederek …

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …