Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Çin’in Önde Gelen Otomobil Üreticisi BYD, Genişleme Planlarında Zorlanıyor

Çin’in en büyük otomobil üreticisinin uzun yıllar süren büyüme ivmesi zorlu bir döneme girdi. BYD, 2024 yılında 4,27 milyon araç satarak, dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi haline geldi. Ancak, 2025 hedefi olan 5,5 milyon araç satışı konusunda belirsizlikler yaşanıyor.

Üretim Sorunları Ortaya Çıkıyor

Reuters’ın raporuna göre, BYD şu anda dört fabrikasında üretimi kısmen durdurdu. Gece vardiyaları iptal edildi ve genel üretim %33 oranında azaldı. Yeni üretim hatları planları rafa kaldırıldı. Şirket resmi olarak bu durumu açıklamasa da, içeriden gelen bilgilere göre satışlar beklenen seviyede değil.

Sorun sadece üretimde değil, aynı zamanda artan stoklar da büyük bir sorun teşkil ediyor. BYD bayileri, sektör ortalamasının iki katı olan 3,2 aylık ortalama bir stokla karşı karşıya. Bu durum, rekabetin kızıştığı bir piyasada büyük zorluklar anlamına geliyor.

Duraklama, iş dünyasında derinden hissedilmeye başlandı. BYD’nin önemli bayilerinden biri, 20 showroomunu kapatmak zorunda kaldı ve Çin Otomobil Bayileri Ticaret Odası, üreticilerin zorlayıcı teslimatlardan vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Satışlar, üretimi desteklemeli, aksi halde sorunlar artabilir.

Başlangıçta Yavaşlayan Rakamlar

Nisan ve Mayıs aylarında BYD’nin küresel üretimi, geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla sırasıyla %13 ve %0,2 arttı. Bu, 2024 Şubat’ından beri en düşük büyüme oranlarına işaret ediyor. Üretim, geçen yılın son çeyreğine göre %29’a varan düşüş yaşadı.

Yaşanan zorluklara rağmen, BYD hala büyük karlar elde ediyor. Gelirinin 777 milyar yuana (yaklaşık 92 milyar avro) yükseldiği Mart ayında 83 milyar doları aşan bir gelir açıklandı. Ancak, artan stoklar ve azalan büyüme, BYD’nin önünde büyük zorluklar yaratabilir.

Satışlardaki yavaşlama, şirketin devasa personel yapısını da etkiliyor. Geçen yıl sonunda yaklaşık bir milyon çalışanıyla global otomotiv endüstrisinde lider olan BYD, lojistik ve mali açıdan zorlu bir döneme girmiş durumda.

Related Posts

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

QNB hisse geri alımında mola verdi

Katar Ulusal Bankası (QNB) hisse geri alım programını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Katar Finans Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun (QFMA) ilgili mevzuatına uygun olarak, 25 Haziran 2025 ile 9 Temmuz 2025 …

Rusya’nın ekonomi zirvesinde alarm: Faiz yüksek, ruble güçlü

Rusya’nın “Davos’u” olarak bilinen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) bu yıl yüksek politika faizi ve güçlü ruble gündemdeki konular arasında yer alırken, yaptırımlara ilişkin açıklamalar da dikkati çekti.

Euro/TL rekor tazeledi: Hafta başından bu yana yükseliyor

Döviz piyasalarında hareketlilik devam ediyor. Serbest piyasada 1 Dolar 39.77 TL, 1 Euro ise 46,60 TL seviyelerinde işlem görüyor.