Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran Ayı Üretici ve Market Fiyatları Hakkında Açıklama Yaptı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında haziran ayında üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere dikkat çekti.

Bayraktar’a göre, haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en çok karpuzda %600 olarak görüldü. Karpuzu sırasıyla %284 ile kuru soğan, %261,6 ile kabak, %225,5 ile nohut, %220,8 ile kuru fasulye takip etti.

Ayrıca, limonun markette fiyatının en çok arttığı ürün olduğunu belirten Bayraktar, kırmızı mercimeğin üreticide en fazla fiyat artışı gösteren ürün olduğunu vurguladı. En fazla düşüş ise karpuzda yaşandı.

Market fiyatlarına ilişkin verileri paylaşan Bayraktar’a göre, 38 üründen 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı yaşandı. En çok artan ürün %42 ile limon olurken, en çok düşen ürün %67,5 ile karpuz oldu.

Üreticide ise 30 üründen 9’unda fiyat artışı, 14’ünde fiyat düşüşü görülürken, 7 üründe fiyat değişimi olmadı. En fazla fiyat düşüşü %89,5 ile karpuzda, en fazla artış ise %43,1 ile kırmızı mercimekte yaşandı.

Üreticide Fiyat Değişimlerinin Nedenleri

Bayraktar, kırmızı mercimek fiyatlarının yeni sezon ürünü olmasından dolayı yükseldiğini belirtirken, maydanozda ürün arzının azalması nedeniyle fiyatların yükseldiğini açıkladı. Limonda zirai dondan etkilenmenin fiyatları artırdığını ekledi.

Salatalık, patlıcan, domates ve kabak gibi ürünlerde arzın artmasının fiyatları düşürdüğünü söyleyen Bayraktar, gübre fiyatlarındaki artışın Orta Doğu’da yaşanan gerilimden kaynaklandığını belirtti. Mazot fiyatlarındaki artışın da sevkiyat yollarındaki kısıtlamalardan kaynaklandığını vurguladı.

Related Posts

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

QNB hisse geri alımında mola verdi

Katar Ulusal Bankası (QNB) hisse geri alım programını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Katar Finans Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun (QFMA) ilgili mevzuatına uygun olarak, 25 Haziran 2025 ile 9 Temmuz 2025 …

Rusya’nın ekonomi zirvesinde alarm: Faiz yüksek, ruble güçlü

Rusya’nın “Davos’u” olarak bilinen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) bu yıl yüksek politika faizi ve güçlü ruble gündemdeki konular arasında yer alırken, yaptırımlara ilişkin açıklamalar da dikkati çekti.