Ambulans hizmetlerinde yeni dönem başlıyor

Sağlık Bakanlığı Ambulans ve Acil Sağlık Araçları Yönetmeliği Yayımlandı

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelik, araçlar ve hizmet sunumu konularında çeşitli tedbirler içermekte ve değişikliklere gitmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişiler artık ambulans işletemeyecekler. Ancak, ambulans işletme yetkisine sahip kişiler haricinde ambulans satın alınamayacak, fakat kamu kurum ve kuruluşlarına hibe etmek amacıyla yapılan satın almalar bu kapsamın dışında tutulacak.

Ambulans Servisleri İçin Uygunluk Belgesi Zorunluluğu

Ambulans servislerinin faaliyete geçebilmesi için uygunluk belgesi alması ve belirli yeterlilik belgelerini tamamlaması gerekmektedir. Ambulanslar, bu belgelere sahip olmadan hizmet sunamayacaklar. Ayrıca ambulans servislerinde stajyer öğrenci yerine zorunlu sağlık personeli bulunması gerekmektedir.

Ambulans servislerinde, çağrı merkezinde danışman hekim bulundurulması zorunludur. Ambulanslarda kamera, mobil cihaz paketi ve araç takip cihazları bulundurulması ve hizmet süresince çalışır durumda olmaları gerekmektedir.

Özel donanımlı ambulanslar, Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumları tarafından temin edilebilecektir. Ambulansların hizmet dışı kalma süresi yılda maksimum 30 gün olabilecektir.

Hasta Nakil Ambulansları ve Cenaze Nakli Yasağı

Hasta nakil ambulanslarının üzerinde sadece “hasta nakil” ibaresi yer alabilecektir ve acil durumlar için kullanılamayacaktır. Araçlar, cenaze nakli hariç, kullanılmayacaktır. Ayrıca, ambulans servislerinde sağlık hizmetleri dışında diğer işler yapılamayacak ve ambulanslar belirli iller içinde görev yapmak zorunda olacak.

Yönetmelikte belirtilen kurallara uygun olarak ambulans servisleri tarafından tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilebilecek. Ancak, bilgilerin yanıltıcı ve abartılı olmamasına özen gösterilmelidir.

Kamu kurumları dışındaki ambulans işletenler, isim seçimlerinde kamu kurumlarını çağrıştıracak isimler kullanamayacaklar ve ambulans isimlerinde yabancı kelimeler bulunduramayacaklardır.

Çağrı merkezinin telefon numarası, acil çağrı numaralarını çağrıştıracak şekilde olamayacak ve ambulanslar üzerinde belirtilenler dışında herhangi bir yazı, numara veya resim bulundurulamayacaktır.

Yönetmelik hükümleri, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dışındaki kamu kurumları ile özel hukuk tüzel kişiler tarafından sunulan ambulans hizmetlerini kapsamaktadır.

Related Posts

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a ‘insan hakları’ davası

Güney Kore’ye kaçan Kuzey Koreli Choi Min-kyung’un, “insan haklarının ihlali” gerekçesiyle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a karşı Seul Merkez Bölge Mahkemesinde dava açacağı bildirildi.

AYM belediyelere kayyum düzenlemesinin ilk incelemesini tamamladı

Anayasa Mahkemesi, belediyelere kayyım görevlendirilmesini öngören düzenlemenin iptali istemli başvuruda eksiklik tespit etti. İptal istemi, eksikliklerin tamamlanmasının ardından esastan görüşülerek karara bağlanacak.

Yeni rapor şoke etti: Terör örgütleri yapay zeka ile büyüyor

Terörle mücadele kurumları, dijital araçların radikal örgütlerce kullanılmasını yıllardır engellemeye çalışıyor. Ancak bu çaba, her yeni teknolojide daha da zorlaşıyor. Son dönemde özellikle IŞİD ve benzeri oluşumlar, yapay zekayı propaganda yayma …

Adalet Bakanı Tunç’tan ‘Grok’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin “Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, X platformu, YouTube ve diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyet söz konusu olmaz.” dedi.

İngiltere’deki skandaldan şimdi de intihar çıktı

İngiltere’de 1999-2015 yılları arasında hatalı yazılım nedeniyle yaklaşık bin postane çalışanın haksız yere mahkum edildiği postane skandalına ilişkin bir kamu soruşturmasının ilk bulguları Salı günü açıklandı. Buna göre, postane skandalı nedeniyle …

Askeri cunta tarafından kaçırılmıştı! 48 yıl sonra DNA testiyle bulundu

Arjantin’de 1977 yılında askeri cunta tarafından kaçırılan bebek 48 yıl sonra DNA sonucu ailesini buldu.