Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Kene Uyarısı: Sıcak Havalarda Dikkat!

Bilim insanları, nisan ayıyla birlikte kenelerin artış gösterdiğini ve doğaya yayıldığını açıkladı. Özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat gibi illerde KKKA hastalığını taşıyan kenelerin popülasyonunun yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte doğada kenelerin daha fazla görülmesi bekleniyor.

Risk grubunda bulunan çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiği de vurgulanıyor. Dışarıda bulunan kişilerin eve dönüşlerinde vücutlarında kene kontrolü yapmaları önemle belirtiliyor. Kenelerin bulunabileceği piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde ilaçlama çalışmalarının yapılması gerektiği üzerinde duruluyor.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının arttığı ve hastanelerde tedavi gören hastaların bulunduğu biliniyor. Uzmanlar, mayıs ve ağustos ayları arasında hastanelere başvuran vaka sayılarında ve açık alanlardaki kene popülasyonunda ciddi artışlar yaşandığını belirtiyor. Temmuz ve ağustos aylarının KKKA vakalarının en yoğun olduğu dönemler olduğu ifade ediliyor.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren uzmanlar, yaklaşık 7-8 yıldır devam eden çalışmaların olduğunu belirtiyorlar. KKKA’ya karşı etkinliği daha yüksek olan aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden uzmanlar, ilaç geliştirme çalışmalarının da bazı merkezlerde sürdüğünü aktarıyorlar. Amaçları, aşı ve ilaç çalışmalarıyla KKKA’ya karşı etkili önlemler alarak hastalığın yayılmasını engellemek.

Related Posts

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir