HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı Arasında HÜRJET Mutabakat Anlaşması İmzalandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat anlaşması ile HÜRJET’in İspanya’ya satışı için önemli bir adım atıldı. Ayrıca, bu uçağın ortak altyapı üretiminin İspanya’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Anlaşma ile ilgili olarak Madrid’de AA muhabirine açıklamada bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, “Bu anlaşma, HÜRJET projesinde atmayı planladığımız adımlardan önemli bir kilometre taşıdır. Anlaşma kapsamında, endüstri alanında yapılacak iş birlikleri belirlenirken, HÜRJET’in İspanya için üretilen konfigürasyonunda hangi firmaların ne tür ürünleri sağlayacağı belirlenmekte ve ortak çalışma süreci başlatılmaktadır.” dedi.

Demiroğlu, “Uzun ve emin adımlarla ilerlediğimizi, bu anlaşma ile çok önemli bir aşama kaydettiğimizi” vurgulayarak, “Bu seviyede bir anlaşma, Türkiye ve TUSAŞ açısından oldukça önemlidir. Çünkü Türkiye’de üretilen bir jet eğitim uçağının bir NATO ülkesine satılması ve bazı alt sistemlerinin bu ülkede, bizim iş birliğimizle entegre edilmesi söz konusudur.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Anlaşmanın, firmaların teknik düzeydeki çalışmalarını hızlandıracağı belirtilirken, Demiroğlu şunları dile getirdi: “HÜRJET’te yapılacak montaj işlemlerini daha önce Türkiye’de gerçekleştirdik, ancak artık İspanya’da bu işlemi yapacağız. Bu anlaşma bizim için son derece önemli ve büyük potansiyele sahip. Başarıldığında birçok yeni fırsat kapısı açılacak. HÜRJET, sadece NATO için değil, diğer dünya ülkeleri için eğitim ve hafif taarruz görevleri için kullanılabilen bir platform olacaktır. Bu anlaşmanın bizim için büyük umutları ve gururu beraberinde getirdiğine inanıyoruz ve çalışmalara devam ediyoruz.”

HÜRJET’e ilişkin olarak “Güven duyduğumuz ve umutlu olduğumuz bir platform” ifadelerini kullanan TUSAŞ Genel Müdürü, “İleri düzeyde bir eğitim jeti olan HÜRJET, ciddi bir boşluğu dolduruyor. Türk Hava Kuvvetleri ve NATO için ideal bir eğitim uçağıdır ve farklı konfigürasyonlara uygun olacaktır. Bu ürünün sadece NATO ülkelerine değil, diğer ülkelerin de eğitim ve hafif taarruz amaçlı kullanabileceği bir uçak olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Anlaşmanın çok boyutlu olduğu belirtilirken, özellikle güven konusunda diğer Türk sanayi ve güvenlik ürünlerine de fırsatlar sunabileceği vurgulandı. Demiroğlu, “Bir platform sattığımızda, tüm ekosistemi satmış oluruz. Uçağın yapısal ve altyapı üretimi için yüzlerce firma ile çalışıyoruz. Bu, geniş bir işbirliği ağı oluşturuyor. Bir ürünle bir pazar girdiğinizde, diğer ürünlerin de müşterilere ulaşma şansı artar. Kara, deniz, hava alanlarında yaptığımız ürünler ve hizmetlerle güven oluşturdukça tercih edilme şansı artar.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, Türkiye’nin milli katılım ile yer aldığı ve TUSAŞ’ın da ilk kez katıldığı Madrid’deki 4. Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nın (FEINDEF) hızla büyüdüğüne dikkat çekilirken, fuarda yeni iş bağlantıları kurma ve önceden temas halinde oldukları firmalarla ilişkileri güçlendirme fırsatı bulunduğu belirtildi. Demiroğlu, “Bu uzun ve zorlu yolculukta emin adımlarla ilerlememiz gerekiyor, ancak gelişmelerden memnuniyet duyuyor ve umutlu olmaya devam ediyoruz. Buradaki temaslarımızın karşılığını alacağımıza inanıyoruz.” yorumunu yaptı.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki fark yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Demir çeliğin öncü markasından kötü haber! Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi

Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, hakkında İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet kararı verdi. TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 SANAYİ KURULUŞUNDAN BİRİYDİ 1967 yılında Karabük’te …

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

QNB hisse geri alımında mola verdi

Katar Ulusal Bankası (QNB) hisse geri alım programını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Katar Finans Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun (QFMA) ilgili mevzuatına uygun olarak, 25 Haziran 2025 ile 9 Temmuz 2025 …