Türkiye’de perakendeci üyeleriyle 500 milyar TL’lik ciroyu temsil eden Zincir Mağazalar Derneği’nin (ZMD) Lideri Serhan Tınastepe, yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada ağır bir biçimde hissedilen enflasyonist baskının tüketiciyi de etkilediğini; bölümün pandemide 60 bin ek istihdam sağladığını ve ekim ayında tekrar artırım planlayan markalar olduğunu söyledi. Düzenlenen basın toplantısında yeni devir çalışmalarına ve gündeme dair görüşlerini paylaşan Serhan Tınastepe, “Tedarikçi finansman sistemimiz şu an kilitlenmiş durumda. Bu durum tedarikçilerimiz ve bizler açısından telafisi güç kasvetler yaşatmaya başladı. Nakit akışları bozulan tedarikçiler, bizlerin siparişlerini geciktirmeye başlayacaklar. Çek-senet kullanımı artacak. 15-20 yılda büyük emeklerle kurduğumuz sistem bozulma tehlikesiyle karşı karşıya. 90’lı yıllara dönmemek ismine tedarikçi finansman kaynaklarının korunması gerekiyor” dedi.
KOBİ’LER İÇİN ÇÖZÜM TALEBİ
’nın yeni bildirisi ile finansman istikrarının desteklenmesi ve siyaset kredi faizi makasının kapatılmasının hedeflendiğine dikkat çeken Tınastepe, şöyle konuştu: “Düzenleme sonrası birtakım bankalar tarafından yapılan uygulamalarda, ‘tedarikçi finansman sistemi’ vasıtasıyla sunulan tedarikçi kredilerinin durdurulduğunu yahut gösterilen faize ek olarak yüksek hizmet bedeli uygulaması başlatıldığını görüyoruz. Bu durum toplam maliyetleri siyaset faizlerinin çok üstüne getiriyor. Beklentimiz bu sistemin bildirim kapsamından muaf tutulması, bu yolla ülkemiz genelinde ’ler tarafında yaşanan nakit ve maliyet artışları zahmetlerine tahlil getirilmesidir.”
“2022’nin makus geçtiğini söyleyemeyiz lakin adet bazında satışlarda hâlâ pandemi öncesini yakalayabilmiş değiliz. Mağazalaşma suratında da düşüş gözlemliyoruz. Tüketicimiz alımlarını öne çekerek artıştan etkilenememeye çalışıyor, bu da beklenti enflasyonunu tetikliyor” diyen ve turist yoğunluğunun son periyotta satışlara müspet katkısı olduğunu kaydeden Tınastepe, birtakım markalarda yabancıların yaptığı alışverişin yüzde 20’lere çıktığını; lüks markalarda bu oranın yüzde 80’lere ulaştığını belirtti.

ENERJİDE TAKVİYE TALEBİ
Perakende dalının istihdam için her vakit çıpa misyonu gördüğünü ve görmeye de devam ettiğini kaydeden Tınastepe, “Şu an en değerli problemimiz, enflasyonist gidişat. Maliyetlerimizi etkileyen öteki mevzu da güç. Güç verimliliği perakendecilerin gündemi olmakla birlikte AB’deki gelişmelerle ehemmiyet sırası yükselmeye başladı. Bizler de verimliliğe ehemmiyet vererek farklı tahliller geliştirmeye çalışıyoruz lakin güç maliyetleri konusunda devlet takviyesine de gereksinimimiz var. Mağaza yatırımlarına KDV istisnası, kiralarda KDV ve stopaj oranlarında indirim talep ediyoruz. Kozmetik eserlerde kredi kartına taksit kısıtlamasının sona ermesini istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.Tınastepe kesimde yaşanan bir öteki sorunun da yabancı ve yabancı ortaklı markalara uygulanan dövizle kiralama olduğunu söyledi.