Rusya’nın ekonomi zirvesinde alarm: Faiz yüksek, ruble güçlü

Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda 1060 Anlaşma İmzalandı

Global ve bölgesel ekonomik konuların ele alındığı Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF), bu yıl 28’incisi düzenlendi. 144 ülkeden üst düzey hükümet ve şirket yetkililerinin katılımıyla Expo Center’da gerçekleştirilen forumda, toplam 6,3 trilyon ruble değerinde, 1060 anlaşma imzalandı. Forum, Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin yanı sıra özellikle Asya ve Körfez bölgelerinden temsilcilerin ilgisini çekti.

Forumun misafir ülkesi Bahreyn oldu. Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Paul Mashatile, Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang ve Bahreyn Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Kraliyet Muhafızları Komutanı Prens Nasır bin Hamad bin İsa Al Halife gibi üst düzey isimler de foruma katılanlar arasındaydı.

Rus yetkililer, ABD’den daha fazla yetkilinin katıldığı bilgisini paylaştı. SPIEF’te yaptırımların yanı sıra Rusya Merkez Bankası’nın uyguladığı yüksek faiz politikası ve rublenin durumu ele alındı.

Rusya Ekonomisinin Durumu ve Yüksek Faizin Etkileri

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, yapılan açıklamalarda resesyonun sınırlarda olduğunu belirterek, enflasyonun düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Benzer şekilde Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, enflasyondaki yavaşlama emarelerini görerek faiz indirimi planladıklarını söyledi. Putin ise ekonominin dengeli bir büyümeye geçiş yapması gerektiğini belirtti.

Ruble Değerinin Tartışması

Sberbank’ın Üst Yöneticisi German Gref ve Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Denis Manturov, güçlü rublenin Rus ihracatçılar için zorluk yarattığını belirtirken, Rusya Merkez Bankası Para Politikası Bölümü Başkanı Andrey Gangan, rublenin ekonomideki durumu “objektif” bir şekilde yansıttığını ifade etti. Ruble, yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kazancını sürdürdü.

Yaptırımların Etkisi

Putin, yaptırımların Rus ekonomisine zarar verdiğini belirterek, uluslararası ekonomik işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Özel temsilci Kiril Dmitriyev, Avrupa’nın Rus gazından mahrum kalmasının 1 trilyon avrodan fazla zarara yol açtığını açıkladı.

Related Posts

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

QNB hisse geri alımında mola verdi

Katar Ulusal Bankası (QNB) hisse geri alım programını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Katar Finans Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun (QFMA) ilgili mevzuatına uygun olarak, 25 Haziran 2025 ile 9 Temmuz 2025 …

Euro/TL rekor tazeledi: Hafta başından bu yana yükseliyor

Döviz piyasalarında hareketlilik devam ediyor. Serbest piyasada 1 Dolar 39.77 TL, 1 Euro ise 46,60 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Fast-Food devlerinin aşkı kısa sürdü: Tatlı başlayan ortaklık sonlandırıldı

Krispy Kreme ile McDonald’s arasındaki heyecan verici ortaklık, beklenen verimliliği sağlayamayınca resmen sona erdi. Geçtiğimiz yıl büyük umutlarla duyurulan ve donut satışlarını ülke genelindeki McDonald’s restoranlarına yaymayı hedefleyen bu iş …