Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme Önerileri Verdi
Sağlık Bakanlığı, ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, oruç tutan vatandaşların sahur öğününün atlanmaması gerektiği vurgulandı.
Sahur öğününün sadece su içerek geçiştirilmemesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin gün içinde halsiz düşmemeye destek olduğu belirtildi.
Bu bağlamda, günün oruç tutulmayan bölümünde iftar ve sahur olmak üzere iki öğünü tamamlamanın önemine işaret edilirken, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerin bulunduğu hafif bir kahvaltının tercih edilmesi önerildi.
Ayrıca, iftarı kahvaltılık veya çorba gibi hafif yiyeceklerle yapmanın kan şekerinin hızlı yükselmesini önlediği ve sindirime yardımcı olduğu belirtildi.
İftarda sütlü tatlılar, meyve, az şekerli hoşaf veya komposto tercih edilmesinin sindirim açısından daha faydalı olduğuna vurgu yapılırken, kuru yemiş, taze veya kuru meyve gibi ara öğünlerin önemi de vurgulandı.
Sindirim problemleri yaşamamak için öğünlerin yavaş ve küçük lokmalar halinde çiğnenmesinin gerekliliği üzerinde durulan açıklamada, iftardan sonra hafif tempolu egzersiz yapmanın sindirime yardımcı olacağı ifade edildi.
Ayrıca sigara bağımlılığından kurtulmak için ramazan ayının bir fırsat olarak değerlendirilebileceği ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın destek verdiği belirtilerek, sağlıklı yemek tabağı önerisiyle 5 besin grubundan besinler tüketmeye özen gösterilmesi gerektiği kaydedildi.
Vatandaşların daha fazla bilgiye ulaşmak için “https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/saglikli-beslenme-db.html” internet adresini ziyaret edebilecekleri de açıklamada yer aldı. (AA)
More Stories
Mersin’de Kadın Sağlığı Dayanışma Merkezi’nden bugüne kadar 13 bin 500 kadın faydalandı
Uzmanından ‘inatçı öksürük’ uyarısı
Gizli stres nasıl anlaşılır?