Sağlık Bakanlığı paylaştı: Sahurda bu besinlere dikkat!

Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme Önerileri Verdi

Sağlık Bakanlığı, ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, oruç tutan vatandaşların sahur öğününün atlanmaması gerektiği vurgulandı.

Sahur öğününün sadece su içerek geçiştirilmemesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin gün içinde halsiz düşmemeye destek olduğu belirtildi.

Bu bağlamda, günün oruç tutulmayan bölümünde iftar ve sahur olmak üzere iki öğünü tamamlamanın önemine işaret edilirken, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerin bulunduğu hafif bir kahvaltının tercih edilmesi önerildi.

Ayrıca, iftarı kahvaltılık veya çorba gibi hafif yiyeceklerle yapmanın kan şekerinin hızlı yükselmesini önlediği ve sindirime yardımcı olduğu belirtildi.

İftarda sütlü tatlılar, meyve, az şekerli hoşaf veya komposto tercih edilmesinin sindirim açısından daha faydalı olduğuna vurgu yapılırken, kuru yemiş, taze veya kuru meyve gibi ara öğünlerin önemi de vurgulandı.

Sindirim problemleri yaşamamak için öğünlerin yavaş ve küçük lokmalar halinde çiğnenmesinin gerekliliği üzerinde durulan açıklamada, iftardan sonra hafif tempolu egzersiz yapmanın sindirime yardımcı olacağı ifade edildi.

Ayrıca sigara bağımlılığından kurtulmak için ramazan ayının bir fırsat olarak değerlendirilebileceği ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın destek verdiği belirtilerek, sağlıklı yemek tabağı önerisiyle 5 besin grubundan besinler tüketmeye özen gösterilmesi gerektiği kaydedildi.

Vatandaşların daha fazla bilgiye ulaşmak için “https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/saglikli-beslenme-db.html” internet adresini ziyaret edebilecekleri de açıklamada yer aldı. (AA)

Related Posts

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.