Tüm hekimlere estetik işlem yapma izni veren yönetmeliğe destek: Talep fazla ancak arz az, sektör merdiven altına kaydı

Sağlık Bakanlığı Estetik Operasyonlarda Branş Kısıtlamasını Kaldırdı

Son yapılan düzenleme ile Sağlık Bakanlığı, estetik operasyonlarında branş kısıtlamasını ortadan kaldırdı. Artık sadece dermatologlar, plastik cerrahi uzmanları ve medikal estetik sertifikasına sahip olanlar değil, göz doktorları, kadın doğum uzmanları, çocuk sağlığı uzmanları ve dahiliye uzmanları da medikal estetik müdahale yapabilecek. Bu düzenlemeye destek verenler olduğu gibi karşı çıkanlar da var. Hekim sayısının artmasıyla merdiven altı uygulamalarının engelleneceğini savunanlar da bulunmakta.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan Medikal Estetik ve Tamamlayıcı Tıp Geliştirme Derneği (MESTAD) Başkan Yardımcısı Dr. Dağıstan Ayan, “Dolgu, botoks, kök hücre gibi medikal estetik işlemler basit iğneli işlemlerdir. Hastanede damar yolu açmak, katater takmak gibi tüm iğneli işlemleri yapabiliyorken, iş medikal estetiğe gelince ‘Dur bakalım’ diyorlardı. Yasal bir zeminde yapamıyor, sınırları zorluyorduk. Yönetmeliğin değişmesi için açtığımız dava devam ederken, bakanlıktan güzel haber geldi. Ve istediğimizi aldık” şeklinde konuştu.

“Bakanlığın amacı merdiven altı ile mücadele etmek”

Ayan ayrıca şunları ifade etti:

“85 milyonluk bir ülke, 10 milyon hastanın da sağlık turizmi için geldiğini düşünürsek, yaklaşık 100 milyonluk hasta payı, bin 200 dermatoloji uzmanı ile 2 bin 500 plastik cerrah, 4 bin hekimin elinde. Talep fazla. Ancak arz az. Böyle olunca sektör, merdiven altına kaydı ve kendine estetisyen, güzellik uzmanı, kuaför diyen ve çoğu sahte hekim olan yabancı kozmetologlara kaldı. Bakanlığın amacı da bu merdiven altı ile mücadele etmek. Biz de aynı yerdeyiz.”

“Yanlış uygulamaları önleyeceğini düşünüyoruz”

Soybaş’ın aktardığına göre, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nden (TJOD) yapılan açıklamada da genital estetik ve bu alanda yapılan medikal uygulamaların sağlık turizmi açısından önemli olduğu belirtilerek, “Tüm dünyada bu tür uygulamalar genellikle jinekologlar tarafından yapılmaktadır. Medikal uygulamaların yanı sıra, yaşam kalitesini artırmak ve tedavi amaçlı yapılan genital lazer uygulamaları da önemlidir. Ülkemizde de jinekoloji uzmanları tarafından güvenli ve doğru şekilde yapılan bu uygulamalar, yanlış uygulamaları önleyecektir” denilmektedir.

Yazının tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.

(Hürriyet)


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


Related Posts

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.